Early Hervest Olive Oil - Oliwa z wczesnego zbioru 0,5 L ( zbiór 2021)
Agoureleo z regionu Krety SITIA ( 2021)
Niefiltrowana oliwa, czysta biologicznie.
( oliwa z niedojrzałych oliwek)
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zwroty
Early Harvest Olive Oil czyli Oliwa z niedojrzałych oliwek Koroneiko.
Zwana oliwą Agoureleo czyli wytłoczona z niedojrzałej oliwki Koroneiko. Zbior i tłoczenie oliwy odbyło się w październiku 2021 r.
Niedojrzała, świeża, jasnozielona, pikantna
Jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, (EVOO), niefiltrowana z wczesnych zbiorów, o wysokiej zawartości polifenoli, o niskiej kwasowości (0,3% - 0,5%) (agourelaio)
Nasz produkt Early Harvest, będący wynikiem wczesnych zbiorów oliwek z naszych gajów oliwnych Terra Di Sitia, jest prawdziwy, niefiltrowany, o szmaragdowozielonym kolorze, szczególnie owocowym charakterze i palecie wielu świeżych aromatów. Charakteryzuje się wysoką intensywnością smku oraz wskaźnikami goryczy i pikantności, jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO) o wyjątkowo niskiej kwasowości (0,3% - 0,5%). Jest to produkt na bazie oliwy z oliwek o wysokiej wartości odżywczej, ale także gastronomicznej. Paletę degustacji dopełnia świeżość kwiatów, złożoność orzechów z natury Sitia, uznanej na całym świecie jako GeoPark UNESCO ze względu na swoją wyjątkową bioróżnorodność.
Produkt Early Harvest firmy Terra Di Sitia to oliwa z oliwek extra virgin z niedojrzałymi oliwkami, o intensywnych i bardzo wysokich walorach smakowych dzięki miejscowemu mikroklimatowi i strukturze gleby. Przy starannym zarządzaniu gajem oliwnym przez cały rok, z ręcznie robioną kolekcją niedojrzałych oliwek i równoczesnym sortowaniem jakościowym przed oliwieniem, które odbywa się w ciągu kilku godzin od zbioru oliwek.
Piękny, jasnozielony kolor niedojrzałego oleju to zasługa chlorofilu niedojrzałych owoców, które mają właściwości antyoksydacyjne. Świeżo pokrojona niedojrzała oliwka nadaje niepowtarzalny aromat i smak. Niedojrzały olej zawiera również witaminy, minerały i polifenole, które chronią komórki ludzkiego organizmu przed wolnymi rodnikami.
Early Harvest jest dostępne tylko w ramach naturalnego procesu osadzania (niefiltrowane). jest produktem premium w ograniczonych ilościach i jest zwykle produkowany na przełomie września i października, z całkowitą ekstrakcją na zimno w ciągu kilku godzin po zbiorach, w temperaturze 18 - 20°C. Surowy olej, którego produkcja wymaga dwukrotnie, a często trzykrotnie większej ilości oliwek. Jest produkowany z odmian Koroneiki w gajach oliwnych Terra Di Sitia, na obszarze Sitia na Krecie i posiada oznaczenie PDO (Protection of Designation).
Używamy go na surowo, aby czerpać korzyści ze składników odżywczych i cieszyć się jego silnymi właściwościami. Możemy oliwę dodać do zielonych sałatek, do potraw gotowanych i grillowanych, do warzyw, ryb i owoców morza.
Warto wypróbować oliwę na surowo jako wykończenie wszystkich potraw.
Spożywanie oliwy na czczo każdego ranka w ilości jednej łyżki stołowej wpiera trawienie i cały układ krążenia.
SMACZNEGO i NA Zdrowie!!!
Kali OREXI!!!