Polifenolowa Oliwa THEMA 0,5 L PREMIUM PHENOLIC EXTRA VIRGIN
"PREMIUM FENOLOWY MOTYW"
Premium Phenolic Extra Virgin Olive Oil
Oliwa polifenolowa (668 mg/kg)
Kreta, region SITIA,
Oznaczenie jako PDO (Chroniona Nazwa Pochodzenia) z UE gwarantuje najwyższą jakość i integralność produktu.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zwroty
Świeża, zielona, pikantna
Niefiltrowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO) o wysokiej zawartości polifenoli, wyjątkowo niskiej kwasowości (0,2% - 0,3%), o wyjątkowych właściwościach dzięki lokalnemu mikroklimatowi i strukturze gleby.
Jest produkowana z odmiany „Koroneiki” w miejscowości Hamezi w Sitia, w wyselekcjonowanym, prywatnym gaju oliwnym (550 m npm) z zaledwie 55 drzewami, dlatego jego produkcja jest dostępna w ograniczonej ilości.
Zbiór odbywa się w październiku ręcznie, aby nie uszkodzić owoców.
Oliwa z oliwek (oznaczona jako PDO Sitia) jest ekstrahowana tego samego dnia przez tłoczenie na zimno (T <27 0 C) w optymalnych warunkach, ponieważ oliwki są transportowane do olejarni tak szybko, jak to możliwe w ciągu 4-8 godzin.
Sposób produkcji oraz elementy glebowe w połączeniu z mikroklimatem terenu dają oliwę z oliwek o wysokiej zawartości polifenoli, owocową, o umiarkowanej intensywności, pikantnym smaku i bogatym aromacie.
Zasmakuj wyjątkowych właściwości tej wyjątkowej wczesnej kreteńskiej oliwy z oliwek!
Delektuj się oliwą na surowo jako wykończenie wszystkich potraw. Warto spożywać oliwę, jako zdrowy dodatek do codziennej diety.
Polifenole wykazują silne działanie przeciwutleniające. Są cennym elementem profilaktyki wielu schorzeń, przede wszystkim sercowo-naczyniowych oraz neurodegeneracyjnych.
Wiadomo nie od dziś, że obok walorów smakowych, posiada również wiele właściwości „leczniczych”. Fakt ten został zaakceptowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Agencję Żywności i Leków. To sprawia, że może stanowić składnik suplementów diety i w takiej formie może być sprzedawany w aptekach.
Nasza POlifenolowa oliwa jest bogata w polifenole.
Jakie działanie mają polifenole?
Polifenole mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Polifenole chronią kwasy tłuszczowe przed utlenieniem, a zatem zapobiegają utlenieniu się tłuszczów w krwiobiegu i tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Mówi się również, że polifenole mają właściwości przeciwnowotworowe.
Zawartość polifenoli zależy od rodzaju oliwy z oliwek. Oliwka zawiera ich najwięcej zaraz przed dojrzeniem, to znaczy, kiedy jest jeszcze zielona, niedojrzałą ( gr. agouri elia) lub kiedy dopiero zaczyna dojrzewać. Z tego względu zielone oliwy z oliwek z wczesnych zbiorów zawierają więcej polifenoli.
SMACZNEGI i NA ZDROWIE!!!
KALI OREXI!!!