Oregano bio z Krety 30 gr, THEMA
Górskie, kreteńskie Oregano,
Produkt organiczny z Krety, Sitia.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zwroty
gr. Ρίγανη ( rigani) czyli oregano, rewelacyjna, zdrowa przyprawa do dań na zimno i do gotowanych.
Potrawy przyprawione Oregano mają niesamowity smak i zapach. Oregano jest rewelacyjne do potraw mięsnych ale i warzywnych.
Smakue idealnie z serami białymi czy nawet jako herbatka na zdrowie.
Oregano to zioło kulinarne i lecznicze należące do rodziny Lamiaceae. Od tysięcy lat jest używane w medycynie i kuchni. Dodaje smaku i aromatu, a jednocześnie posiada wiele korzyści zdrowotnych.
Skłądniki oregano, które wpływają na poprawę zdrowia:
- flawonoidy takie jak: luteolina i apigenina,
- olejek tymolowy,
- karwakrol,
- garbniki,
- kwasy: kawowy, rozmarynowy i ursolowy,
- fitosterole,
- witaminy A, C, E i K,
- witaminy z grupy B,
- kwas foliowy,
- potas, selen, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Substancje chemiczne, które nadają oregano wyjątkowy i przyjemny zapach, to właśnie wymieniony tymol, pinen, limonen, karwakrol, okimen i kariofilen. Uważa się, że oregano zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości antybakteryjne.
Oregano było używane w ziołolecznictwie nawet przez starożytnych Greków. Hipokrates używał oregano też jako środka antyseptycznego.
Oregano wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne, a także wykrztuśne. Pomaga on wpłynąć pozytywnie na wzmocnie układu immunologicznego, wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby i przewodu pokarmowego.
CIEKAWOSTKA!!!
Oregano bierze swoją nazwę od słów „oros” (góra) i „ganos”, co oznacza radość/błyskotliwość.
Uznano oregano, jako tę roślinę,która dała piękno i radość górze.
Zwykle rośnie do około 50 cm wysokości i ma fioletowe liście o długości około 2 do 3 cm.